«Ήρωες οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα»: Καρφιά κατά Μητσοτάκη από ευρωβουλευτές

Ιδιαίτερα αρνητικές ήταν οι αναφορές αρκετών ευρωβουλευτών για την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο ευρωκοινοβούλιο για την κατάσταση των δημοσιογράφων και της ελευθερίας της ενημέρωσης στην ΕΕ.

Πλήθος ευρωβουλευτών των προοδευτικών παρατάξεων αναφέρθηκαν στις άθλιες «επιδόσεις» της κυβέρνησης, τονίζοντας την απουσία ουσιαστικής προόδου στις έρευνες για τη δολοφονία Καραϊβάζ.

Ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν, όπως αναφέρει η Αυγή, σημείωσε ότι στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί επανειλημμένες απειλές και επιθέσεις κατά δημοσιογράφων, ενώ αναφέρθηκε και στη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβαζ.  «Η Ελλάδα, η Σλοβακία, η Κροατία και άλλες χώρες έχουν δεχθεί συγκεκριμένες συστάσεις για την προστασία του κράτους δικαίου φέτος και βέβαια θα παρακολουθήσουμε τις οποίες εξελίξεις μέχρι τον επόμενο Ιούλιο που θα καταγράψουμε στην επόμενη έκθεση κράτος δικαίου τι έχει συμβεί εν τω μεταξύ».

Ο Ντομενέκ Ρουίς Ντεβέσα, από την Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ήταν ακόμη πιο επικριτικός. Όπως είπε, «κάποιες χώρες δυστυχώς πάνε από το κακό στο χειρότερο. Σε ό,τι αφορά στις απειλές στη φυσική ακεραιότητα των δημοσιογράφων, η Κομισιόν έκανε συγκεκριμένες συστάσεις για την Σλοβακία και την Ελλάδα. Επιπλέον οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα είπαν ότι η Ελλάδα το 2022 ότι ήταν η χειρότερη χώρα στην ΕΕ σε ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου. Χειρότερη και από την Ουγγαρία μάλιστα. Οι δημοσιογράφοι που σε αυτήν την χώρα που θέλουν να ενημερώσουν για την μεταναστευτική πολιτική και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών, είναι πραγματικοί ήρωες».

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα είναι «θύματα εχθρικών δηλώσεων από τους πολιτικούς ιθύνοντες, είναι θύματα παρενόχλησης και επιθέσεων ακόμα και από την αστυνομία. Αυτή η κατάσταση θα πρέπει να σταματήσει και η Επιτροπή θα πρέπει να δράσει με μεγαλύτερη έμφαση στην περίπτωση αυτή που περιέγραψα».

Ο ευρωβουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών (S&D) Φερνάντο Λόπεζ Αγκιλάρ είπε με τη σειρά του: «Η τρίτη έκθεση για την κατάσταση του κράτους δικαίου του 2022 λέει κάτι που τόνισε και η Επιτροπή LIBE ότι η ελευθερία και ο πλουραλισμός, στο πλαίσιο του σχεδίου της ΕΕ, είναι μια προσπάθεια για να εξασφαλίσουμε τον πλουραλισμό. Χρειάζεται όμως διαφάνεια σε ότι αφορά στην ιδιοκτησία των ΜΜΕ και στο ποιος έχει την πολιτική διαφήμιση. Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε τους δημοσιογράφους να τους προστατεύσουμε από εκφοβισμούς απέναντι σε προσπάθειας διαφόρων να τους φοβίσουν ή να τους προστατεύσουμε από απόπειρες κατά της ζωής τους.

»Υπάρχει μια αίθουσα σε αυτό το Ευρωκοινοβούλιο που λέγεται Δάφνη Γκαλιζία αλλά δεν υπάρχει καμία αίθουσα με το όνομα του Γιώργου Καραιβάζ που δολοφονήθηκε το 2021. Επομένως είναι σημαντική η νομοθεσία για να προστατέψουμε τους δικηγόρους από τα SLAPPs και το δεύτερο νομοθέτημα για την ελευθερία των ΜΜΕ για να εξασφαλίσουμε ελευθεροτυπία και πλουραλισμό».

Επιπλέον, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης αναφέρθηκε στις παρακολουθήσεις, τις διώξεις δημοσιογράφων και τα ολιγοπώλια, ενώ δεν παρέλειψε να πως ενάμισι χρόνο μετά παραμένει ανεξιχνίαστη η δολοφονία Καραϊβάζ.

«Ποια είναι τα βήματα μετασχηματισμού μιας φιλελεύθερης δημοκρατίας σε ανελεύθερη, σταδιακά απολυταρχική;» αναρωτήθηκε ξεκινώντας την παρέμβασή του κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια.

Ιδιαίτερα στάθηκε ο Κώστας Αρβανίτης στις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, αλλά και στην απουσία προόδου των ερευνών για τη δολοφονία Καραϊβάζ. «Είπατε ότι προχωράει η έρευνα, κ. Επίτροπε, ξέρετε κάτι; Γιατί εμείς στην Ελλάδα δεν ξέρουμε τίποτα», σημείωσε απευθυνόμενος στον Επίτροπο Γιοχάνες Χάν.

Ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος επίσης ανέφερε: «Θα ήθελα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να γίνει πιο δυναμική στις παρεμβάσεις τις υπέρ της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στα κράτη-μέλη. Η πίεση στα μέσα ενημέρωσης είναι συνήθως το πρώτο σύμπτωμα της στροφής μιας κυβέρνησης προς στον αυταρχισμό.

Χαρακτηριστική η περίπτωση της κυβέρνησης Μητσοτάκη η οποία σύμφωνα με την αξιολόγηση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα έχει επιβάλει τους μεγαλύτερους περιορισμούς στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης μεταξύ των 27 κρατών της ΕΕ και μεγαλύτερους περιορισμούς από ότι ισχύουν στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων. Ο Μητσοτάκης βέβαια αμφισβητεί την εγκυρότητα των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα αλλά η συγκεκριμένη ΜΚΟ αποτελεί συνεργάτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Είμαι ένα ευρωβουλευτής του οποίου τα τηλέφωνα παρακολουθούνται με εντολή Μητσοτάκη όπως άλλωστε και του συναδέλφου Ανδρουλάκη των Σοσιαλιστών. Πρώτα άρχισε η παρακολούθηση των δημοσιογράφων και στην συνέχεια επεκτάθηκε στους πολιτικούς.

Ιδού η απόδειξη ότι από τον περιορισμό της ελευθερίας των ΜΜΕ στην Ελλάδα περάσαμε σε μεθόδους που θυμίζουν τον Μπερίσα της Αλβανίας και τον Γκρουέφσκι της Βόρειας Μακεδονίας. Πρέπει να αντιδράσουμε όλοι μαζί».

Αξίζει να σημειωθεί πως η κριτική που δέχθηκε η χώρα προκάλεσε την αντίδραση της Άννας – Μισέλ Ασημακοπούλου.

«Τα θέματα Τύπου είναι και θέματα κράτος Δικαίου και ως τέτοια τα αντιμετωπίζουμε στην πατρίδα μου στην Ελλάδα οπότε σταματήστε να συκοφαντείτε την Ελλάδα η οποία από την πρώτη στιγμή καλωσόρισε την ευρωπαϊκή πράξη για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, μία πρωτοβουλία ορόσημο για την Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε η ευρωβουλευτής της ΝΔ παίρνοντας τον λόγο.

«Συμμετέχουμε για αυτό ενεργά στον γόνιμο διάλογο μέσα από τον οποίο θα αποκρυσταλλωθεί ένα ενιαίο αδιάβλητο πλαίσιο που θα ενδυναμώνει την ελευθεροτυπία και θα ενισχύει τη δημοκρατία. Σήμερα είναι η Ελλάδα αυτή που έχει αναλάβει πρωτοβουλίες και δράσεις για την διασφάλιση της προστασίας, της ασφάλειας, της ελευθερίας και της ενίσχυσης του δημοσιογραφικού λειτουργήματος» πρόσθεσε.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί